Raspberry Pi

De Raspberry Pi is de meeste bekende 'single board computer' (computer die in je hand past). De Pi wordt veel gebruikt door hobbyisten voor het maken van projecten waarvoor automatisering nodig is en bedrijven die een veelzijdig 'brein' nodig hebben voor hun producten. De beperkte prijs van de Pi (ongeveer €35) maakt het heel geschikt voor toepassing in het onderwijs, hetgeen ook de oorspronkelijke doelgroep voor de Raspberry Pi was.

Raspberry Pi in kastje (afzonderlijk verkrijgbaar)

Met de Raspberry Pi 4 model B is recent eindelijk een apparaat uitgekomen waarvan de performance van de hardware in combinatie met de optimalicaties in de software en drivers van Raspberry Pi OS (voorheen Raspbian) een bruikbare narrowcasting speler voor "lichte" inhoud vormt. Eerdere modellen zijn alleen bruikbaar voor het vertonen van statische inhoud.

Voordelen

• Zeer betaalbaar, niet alleen de aanschafprijs maar ook in energieverbruik.
  • Klein en licht en daardoor makkelijk te installeren achter elk scherm.
  • Met een behuizing die passief koelt draait de Pi volledige stil
  • Draait op Linux waardoor geen additionele software-kosten noodzakelijk.

Nadelen

• De aanschaf van
    • een kastje om de Pi te beschermen
    • een voeding
    • een SD kaart voor het operating systeem zijn noodzakelijk.
  • De rekenkracht van de Raspberry Pi 4 model B is voldoende voor inhoud die in beperkte mate bestaat uit video en animaties.
  • De rekenkracht van eerdere versies (en niet B modellen) zijn nogal beperkt (video en animaties zullen niet soepel lopen).
  • Additionele hardware is nodig om de Pi automatisch te laten starten

Conclusie

Voor het vertonen van statische inhoud zoals menuborden is de Raspberry ideaal vanwege de lage kosten en het minimale energieverbruik. Verder kunnen we de Raspberry Pi 4 aanraden voor "lichte" narrowcastinginhoud, dat wil zeggen inhoud met weinig video en animaties. Als de inhoud dynamischer is met een grotere rol voor video en animaties raden we het gebruik van krachtigere spelers aan.

Als je de Raspberry Pi als speler wilt gaan inzetten helpt het als je ervaring hebt met Linux. Onze Raspberry Pi pagina beschrijft hoe je de Pi installeert en configureert als speler. Als je liever je eigen favoriete distro op de Pi wilt gebruiken lees dan onze Linux pagina voor tips specifiek voor de Pi.