ChromeOS via Chrome apparaatbeheer

ChromeOS-apparaten kunnen op afstand vanaf één dashboard worden beheerd met behulp van Google Chrome apparaatbeheer. Hiervoor is een Chrome kiosklicentie per apparaat vereist. Als jje dergelijke licenties nog niet eerder hebt aangeschaft, lees dan het andere ChromeOS hoofdstuk om te zien wat de opties zijn.

Als je besluit je eigen Chrome-apparaatbeheer te gebruiken, volg dan de stappen in dit hoofdstuk om ervoor te zorgen dat de Bizplay app automatisch wordt geïnstalleerd op je ChromeOS-apparaten.

Apparaatbeheer Configureren

De volgende beschrijving is de eenvoudigste manier om de Bizplay app in kiosk modus te laten lopen op een ChromeOS apparaat dat is aangemeld voor een organisatie die nog geen Chrome Apparaatbeheer gebruikt. Als Chrome Apparaatbeheer al gebruikt wordt is het verstandig een complexere configuratie van Appraat-, App- en Gebruikersconfiguraties te gebruiken. Dit valt echter buiten de scope van dit document.

1. Na de aanschaf van een Chrome abonnement en ten minste één Apparaatbeheerlicentie, kun je inloggen in Chrome als een gebruiker met adminstratierechten en ga je vanaf het hoofddashboard naar Apparaatbeheer: Op het Chrome Dashboard kies Apparaatbeheer
  2. Kies Chrome-beheer In Device Management kies Chrome Management
  3. Ga naar App-beheer: In Chrome Management kies App Management
  4. Zoek naar de Bizplay app en selecteer deze: In App Management zoek voor de Bizplay app
  5. In de Bizplay app instellingen configureer eerst de Gebruikersinstellingen, selecteer de juiste organisatie uit de lijst en klik Opslaan na het configureren: Configureer de User Settings van de Bizplay app
  6. Ga daarna naar "Instellingen van openbare sessie" en configureer deze: Configureer de Public Settings van de Bizplay app
  7. Configureer als laatste de Kioskinstellingen: Configureer Kiosk Settings van de Bizplay app
  8. Ga daarna terug naar Chrome-beheer en van daaruit naar Apparaatinstellingen: In Device Management kies Device Settings
  9. Configureer de Apparaatinstellingen: Device Settings Nota Bene: de gebruikersdata moet niet worden verwijderd, zorg er daarom voor dat de Gebruikersgegevens instelling (op de Apparaatinstellingen pagina) als volgt staat ingesteld; User data

Gebruiker Configureren Voor Apparaatbeheer (Optioneel)

Het kan handig zijn om een gebruikersaccount aan te maken voor het aanmelden van ChromeOS apparaten. Deze wordt gebruikt om in te loggen op het ChromeOS apparaat nadat Ctrl + Alt + E is ingedrukt. Nieuwe gebruikers kunnen worden aangemaakt vanuit de Beheerdersconsole. Zonder deze speciale gebruiker kan ook elk willekeurig ander gebruikersaccount van de organisatie worden gebruikt. In Admin Console kies Users

ChromeOS Apparaat Aanmelden

Als er ooit een keer op het apparaat is ingelogd is, zul je het eerst moeten wissen (resetten) voordat je verder gaat. De onderstaande installatieprocedure zal anders niet werken.

Nadat het apparaatbeheer op Chrome is geconfigureerd, voer de volgende stappen uit op een schoon ChromeOS apparaat, waar nog niet op is ingelogd:

1. Verbind een toetsenbord en muis (of een toetsenbord met ingebouwde touchpad) met het apparaat en zet het aan.
  2. Beantwoord de initiele vragen (taal-, landkeuze en toestenbordindeling) maar log niet in.
  3. Op het login scherm druk te toetsen Ctrl + Alt + E tegelijk in.
  4. Log in met het gebruikersaccount dat is aangemaakt bij het configureren van het Apparaatbeheer.
  5. Als je wordt gevraagd om in te loggen met een Kiosk of Enterprise licentie, moet je de 👉 Kiosk licentie kiezen (sinds eind oktober 2023).
  6. ChromeOS zal nu automatisch updaten en de Bizplay app zal worden geïnstalleerd en verder alle instellingen die op het Device Management dashboard zijn ingesteld.
  7. Na enkele minuten zou alles klaar moeten zijn. Zet het ChromeOS apparaat uit en weer aan.
  8. De Bizplay kiosk app zal opstarten en een registratiecode tonen. Volg de stappen voor het registreren van de speler om de configuratie van Bizplay af te ronden.

We raden aan om -indien mogelijk- gebruik te maken van een bedrade netwerkverbinding i.p.v. een draadloze netwerkverbinding.

Op je Chrome dashboard kun je bijhouden hoeveel apparaten zijn aangemeld. Tevens kun je inzoomen om de details van de apparaten te bekijken: Chrome Management - Device Management Door deze knop te klikken worden gegevens van de aangemelde apparaten getoond.

Apparaatinstellingen Achteraf Wijzigen

Omdat bijna alle instellingen van een aangemeld ChromeOS apparaat op afstand kunnen worden ingesteld vanuit het Apparaatbeheer dashboard, is het onwaarschijnlijk dat de instellingen van het appraat op het appraat zelf hoeven te worden aangepast. Als het toch nodig mocht zijn kunnen de volgende stappen worden uitgevoerd:

1. Schakel het ChromeOS-apparaat uit
  2. Sluit een toetsenbord en een muis aan
  3. Zet het weer aan
  4. Het witte opstartscherm zal Druk op Ctrl + Alt + S om kiosk modus te verlaten tonen; Doe dit door tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Alt + S te drukken. Nu zie je het normale aanmeldscherm.
  5. Wijzig een van de instellingen.
  6. Start het ChromeOS-apparaat opnieuw.

Wanneer je het selectievakje Houd dit toestel nu in kioskmodus hebt geselecteerd zoals hierboven beschreven, is onmogelijk om de Chromebox te onderbreken met Ctrl + Alt + S tijdens starten van de Bizplay-app. Je zal de Chromebox eerst moeten wissen (resetten) voordat je weer toegang kunt krijgen.