Chromebox

De Chromebox is een kleine computer die draait op Google's ChromeOS. Er zijn verschillende bekende elektronicamerken die Chromeboxen verkopen. De populairste zijn Asus en AOpen. De Chromebox is de grotere broer van de Chromebit. Hij zit in een kleine behuizing en is leverbaar in verschillende uitvoeringen. Het goedkoopste model van Asus heeft b.v. een Intel Celeron-processor en 2 GB geheugen. Het goedkoopste model van AOpen heeft daarentegen een Quad Core ARM processor met 4GB geheugen. Duurdere modellen hebben b.v. een Intel Core i3 of hogere processors en meer geheugen. We geven een overzicht van de voor- en nadelen van de eenvoudigste Celeron-versie.

Asus Chromebox

Voordelen

• Draait op ChromeOS, dat geoptimaliseerd is om webinhoud af te spelen. Als zodanig geeft hij Bizplay inhoud opmerkelijk goed weer vergeleken met andere apparaten in hetzelfde segment.
  • Klein genoeg om op bijna elk scherm te monteren.
  • Goed geprijsd.
  • Onze Bizplay app is gratis beschikbaar in de Google Play Store, waardoor hij volledig automatisch draait.

Nadelen

• Google vraagt €45/jaar per apparaat om dit apparaat volautomatisch en in volledig scherm modus te kunnen gebruiken. Lees meer hierover in ons ChromeOS hoofdstuk
  • 2 GB geheugen is genoeg geheugen om veel afbeeldingen weer te geven, maar kan niet te veel video's bevatten. Dus in dat geval is het AOpen model met 4GB wellicht meer aan te raden.
  • Nog steeds niet alle animaties spelen vloeiend af.

Conclusie

De Chromebox presteert beter dan de Chromebit in de meeste gevallen. Voor gemiddelde gebruik met een paar video's en verschillende animaties, kunnen we een Chromebox sterk aanbevelen.

Om de laatste animatie haperingen glad te strijken, kies dan een model met een Core i3 (of zelfs i5 of i7) processor. Wanneer een professionele behuizing van de speler nodig is (voor opstellingen in stoffige, vochtige of vettige omgevingen) is een AOpen Chromebox de beste keuze.