Plug 'N Playr

Omdat de ontwikkeling van de Plug 'N Bizplay software (Webconverger) op basis van open source software gebeurt en daarom relatief langzaam verloopt is deze niet up to date genoeg om goed te werken op de meest recente Intel NUC modellen en andere hardware waar regelmatig nieuwe versies van uitkomen. Dat betekent dat we adviseren om de ook gratis Porteus Kiosk software te gebruiken in plaats van Plug 'N Bizplay. Porteus wordt up to date gehouden en ondersteund door een grotere organisatie die geld verdient met het leveren van additionele diensten.

De Plug 'N Bizplay-oplossing is een gratis en volledig geconfigureerde versie (distro) van Linux, genaamd Webconverger waarmee je computer automatisch opstart met een webbrowser. In de eenvoudigste setup kan het zelfs direct van een USB-stick draaien, zodat je niet eens een harde schijf in je computer nodig hebt.

Plug 'N Bizplay kan alleen gebruikt worden in combinatie met een reguliere computer. Je kunt het niet op een USB-stick zetten en 'm laten werken op op een tv, een Android-toestel of een Chromebox.

Zorg ervoor dat je een USB-stick van minstens 4GB gebruikt. Als je dagelijks vanaf die USB-flashstation opstart, is een gerenomeerd merk aan te raden. Een goede optie is de Kingston Digital 8GB DataTraveler Micro, bijvoorbeeld.

Een Plug 'N Bizplay USB-Stick maken

Allereerst heb je een gewone Windows PC nodig om een Plug 'N Bizplay USB-stick te maken. Dit is meestal een andere pc dan die je al als afspeelapparaat gebruikt. Hiervoor heb je twee bestanden nodig: de eigenlijke Plug 'N Bizplay-software en het programma om het op de USB-stick te installeren.

1. Download de laatste versie van de Plug 'N Bizplay-software (ongeveer 700 MB). Voor oudere computers werkt mogelijk deze oudere versie van de Plug 'N Bizplay-software iets beter werken (ongeveer 485MB groot).
  2. Download het installatieprogramma (ca. 5 MB).
  3. Pak het PlugNBizplay.zip bestand uit dat je zojuist hebt gedownload en dubbelklik op het programma PlugNBizplay.exe om het uit te voeren.
  4. Zorg ervoor dat er geen USB-sticks of externe harde schijven zijn aangesloten op jouw computer of zorg dat je precies weet welke drive letter is toegewezen aan de USB-stick waar je de Plug 'N Bizplay-software op wil installeren. Het programma dat je gebruikt om de Bizplay-software op de USB-flashstation te schrijven, overschrijft de aanwezige gegevens op het doelapparaat.
  5. Klik op de knop naast het Image file invoerveld om het bestand bizplay-web-kiosk-X.Y.Z.img te vinden dat je zojuist hebt gedownload (X, Y en Z staan voor de versienummer van het bestand dat zal veranderen in de tijd).
  6. Stop de USB-stick in de computer.
  7. De drive letter die automatisch aan de USB-stick wordt toegewezen, zal verschijnen in het selectievakje Device. Als dat niet na een paar seconden gebeurt, selecteer je de drive letter handmatig. Je kunt controleren of de juiste drive letter is geselecteerd door de drive letters die zichtbaar zijn in de Windows Verkenner te controleren.
  8. Laat de Use player management optie aan staan; dit zal de aanbevolen afspelen via geregistreerde speler instellen.
  9. Op het afspeelapparaat is het meestal het beste om een bedrade netwerkverbinding te gebruiken. Als je wifi gebruikt, zal je ook de juiste draadloze netwerkinstellingen moet configureren:
    1. Vul de juiste draadloze netwerknaam in het veld SSID in.
    2. Als het draadloze netwerk verborgen is, controleer het selectievakje Hidden.
    3. Als het draadloze netwerk een wachtwoord heeft, vul je het in het veld Password in.
    4. Selecteer het netwerk beveiligings type.
  10. Als je wilt dat jouw apparaat automatisch wordt uitgeschakeld op een bepaalde tijd, vul de uren en minuten in in de twee overeenkomstige invoervelden in en selecteer de tijdzone waarin de speler zich bevindt.
  11. Druk op de Write knop om de Plug 'N Bizplay met deze configuratie naar de USB stick te schrijven.
  12. Als de USB-stick klaar is, kun je de applicatie sluiten.
  13. Haal de USB-stick op een veilige manier uit jouw computer.

Controleer De BIOS

Om zeker te stellen dat een computer van de USB-stick zal opstarten moeten de volgende zaken in de BIOS van de computer gecontroleerd worden:

• De UEFI/Legacy instellingen
  • De volgorde van de opstartapparaten
  • De computer kan op Linux starten

Deze punten worden hieronder nader toegelicht aan de hand van de BIOS van een Intel NUC. Een andere computer zal een BIOS hebben met een iets andere structuur maar de genoemde punten zullen hoogstwaarschijnlijk ook in deze BIOS te vinden zijn.

In De BIOS Komen

1. Voordat de computer wordt aangezet, verbind een toetsenbord en muis met het apparaat
  2. Stop de USB-stick in een USB poort van de computer
  3. Als de computer wordt aangezet gebruik de F2 toets om in de BIOS terecht te komen.

Op een andere computer dan de Intel NUC kan de toets om in de BIOS te komen een andere zijn, bij het opstarten van de computer verschijnt een tekst op het scherm die aangeeft welke toets hiervoor te gebruiken is.

De UEFI/Legacy Instellingen

1. Op het BIOS configuratiescherm kies de Advanced tab.
  2. Selecteer de Boot tab.
  3. Selecteer Boot Priority.
  4. Als er een SSD in de computer aanwezig is en UEFI Boot is aangevinkt en er is een lijst met apparaten sleep dan de USB-stick boven de SSD. Als de USB-stick niet in de lijst staat haal dan het vinkje bij UEFI Boot weg. Als er geen apparaten in de lijst staan kan het UEFI Boot vinkje blijven staan.
  5. Als de USB-stick in de lijst onder Legacy Boot Priority staat dat dan Legacy Boot is aangevinkt en dat de USB-stick bovenaan de lijst is gesleept.

Mocht de computer niet van de USB-stick willen starten en UEFI Boot is aangevinkt, ga terug in de BIOS en haal het vinkje weg zodat Legacy Boot de enige met een vinkje is.

De Volgorde Van De Opstartapparaten

1. Op het BIOS configuratiescherm kies de Advanced tab.
  2. Selecteer de Boot tab.
  3. Selecteer Boot Configuration.
  4. Vink Boot USB devices first aan en vink USB aan onder Boot Devices.
  5. Vink Boot Network devices last aan en zet Network Boot op Legacy PXE onder Boot Devices tenzij netwerk boot echt gebruikt wordt.
  6. Laat Fast boot, Unlimited Boot to Network Attempts en BIOS Setup Auto-Entry onaangevinkt net als Internal UEFI Shell en Optical onder Boot Devices

De Computer Kan Op Linux Starten

Dit is nodig op een aantal NUC modellen (NUC5 and NUC6)

1. Op het BIOS configuratiescherm kies de Advanced tab.
  2. Selecteer de Boot tab.
  3. Selecteer Boot Configuration.
  4. Zet de OS selection optie op Linux.

De BIOS Verlaten

Verlaat de BIOS door de F10 toets te gebruiken om de veranderingen op te slaan. Om de vernaderingen ongedaan te maken gebruik de Esc toets.

Opstarten Vanaf De USB-Stick

De USB-stick kan nu in één van de USB-poorten worden gestopt van het afspeelapparaat. Afhankelijk van de configuratie zal de computer meteen starten vanaf de USB-stick of anders moet dit nog mogelijk maken met de juiste instellingen in de BIOS.

Wanneer het systeem is gestart, controleert het systeem altijd op systeem updates. Het zal een icoon tonen met de tekst Configuring.... Als er een nieuwe update beschikbaar is, wordt deze gedownload en geïnstalleerd, wat enige tijd kan duren. Wees dus geduldig als je dit scherm ziet.

Als ooit de USB-flashdrive uitvalt en je moet het vervangen door een nieuwe, dan wordt het afspeelapparaat nog steeds herkend als het apparaat dat je eerder hebt geregistreerd. Je hoeft het apparaat niet opnieuw te registreren.

Pro tip: voor een uitgebreide probleemoplossing is het mogelijk om tijdens het opstartproces een terminal te openen. Zorg ervoor dat je een toetsenbord hebt aangesloten en houd Ctrl + Alt + F9 ingedrukt als de speler opstart.

Automatisch Opstarten Van De Speler

Als je het apparaat hebt geconfigureerd om automatisch uit te schakelen op een bepaalde tijd, moet je het apparaat ook configureren om automatisch op te starten op een bepaald tijdstip. Dit kan je doen in het BIOS van het afspeelapparaat.

De klok die door het BIOS wordt gebruikt, houdt geen rekening met de zomertijd. Dus bij elke planning moet rekening worden gehouden met het feit of de klok op tijd loopt. Raadpleeg de documentatie van het BIOS van jouw computer hoe u dit doet.

Hier is een voorbeeld hoe het werkt op de meeste Intel NUC-computers:

1. Bij het opstarten van de computer, druk je op F2 om in de BIOS te komen.
  2. Selecteer in het BIOS-configuratiescherm het tabblad Geavanceerd. Zorg ervoor dat de tijd correct is ingesteld. Vergeet niet dat de BIOS de UTC-tijdzone gebruikt.
  3. Selecteer de Power tab.
  4. Selecteer in de rechterkolom het Wake-systeem van S5 vinkje.
  5. Voer de tijd in waarop de computer automatisch moet starten en op welke dag(en) .
  6. Sla de opties op met behulp van F10 en bevestig.

Plug 'N Bizplay Installeren Op Een Vaste Schijf Of SSD

Als je de computer vanaf de USB-stick speelt is dit een zeer makkelijke en goedkope oplossing. Afhankelijk van de kwaliteit kunnen USB-sticks soms wel beschadigd raken, waardoor het systeem niet goed opstart. In dat geval kun je het beste een hele nieuwe USB-stick maken. Zet de Plug 'N Bizplay-software niet opnieuw op dezelfde USB-flashstation, nadat de USB-stick een probleem had met het opstarten van de computer. Waarschijnlijk is de USB-stick op een hardwareniveau beschadigd en het herinstalleren van de Plug 'n Bizplay-software op dezelfde stick zal het probleem niet verhelpen. In het beste geval alleen voor een zeer korte tijd, waarna het probleem terugkomt.

Wanneer jouw afspeelapparaat een harde schijf of SSD heeft, dan adviseren we eigenlijk de Plug 'N Bizplay-software van de USB-stick op de harde schijf te installeren. Onze aanbeveling is dat de SSD/harde schijf minstens 16 GB groot is.

Je kan de Plug 'N Bizplay-software op de vaste schijf (of SSD) installeren door deze stappen te volgen:

1. Sluit een toetsenbord aan op het afspeelapparaat.
  2. Plaats de USB-stick met de Plug 'N Bizplay software in het afspeelapparaat.
  3. Start het afspeelapparaat op.
  4. Wanneer je het menu ziet, selecteert je Install Webconverger on hard drive met de pijltjestoetsen en bevestig met Enter.
  5. Na een korte tijd verschijnt er een blauw scherm met beschikbare harde schijven. Selecteer de drive waar je de software wilt installeren. Dit is meestal de eerste (/dev/sda) en kan vaak herkend worden door zijn capaciteit.
  6. Bevestig dat je zeker bent dat je de software op het geselecteerde station wilt installeren.
  7. Als de installatie klaar is, wordt de onderste regel op het scherm gelezen >> press enter to reboot...
  8. Verwijder de USB flash drive en druk dan op Enter. Vanaf nu kun je het afspeelapparaat rechtstreeks opstarten vanaf de vaste schijf/SSD en heb je de USB-stick niet meer nodig.

Wijzigingen Na Installatie

Als je de configuratie op de stick wilt veranderen (b.v. de wifi configuratie) nadat je de USB-stick hebt gemaakt, zijn er twee opties:

• Simpelweg de stick voorzien van een nieuwe installatie.
  • Het configuratiebestand op de USB-stick aanpassen:
    1. Plaats de USB-flashdrive in een gewone computer (dat mag Windows, Linux of MacOS zijn).
    2. Zoek het volume genaamd PROGRESS_CA.
    3. Open de map boot.
    4. Klik met de rechtermuisknop op het bestand live.cfg en selecteer Bewerken.
    5. In het bestand vindt je meerdere lijnen die de naam van jouw draadloze netwerk en het wachtwoord bevatten. Gebruik Zoek en vervang om ervoor te zorgen dat je alle relevante gebeurtenissen verandert.
    6. Sla het bestand op en verwijder de USB-stick.

Er is ook een manier om de configuratie eenmaal tijdens het opstarten te wijzigen:

1. Sluit een toetsenbord aan op de speler.
  2. Start de speler zoals gebruikelijk.
  3. Druk in het menu met de countdown op de Tab-toets.
  4. Op de regel met opties die nu wordt gepresenteerd, kan je de opstartconfiguratie wijzigen. Om wifi-instellingen te wijzigen, kijk naar de sleutels wpa-ssid en wpa-psk of wpa-wep-key0.

Deze eenmalige wijziging wordt niet opgelslagen. De volgende keer dat de speler opnieuw wordt gestart, gebruikt je de wifi-instellingen die zijn opgeslagen in het bestand life.cfg op de stick.