ChromeOS (Tot Versie 69)

Vanaf versie 70 (september 2018) heeft Google haar ChromeOS-beleid gewijzigd om installatie van apps zoals de Bizplay-app (een zogenaamde "kiosk app") alleen op "beheerde apparaten" toe te staan. Alle nieuwe of recent bijgewerkte ChromeOS-apparaten kunnen daarom alleen worden geïnstalleerd met onze nieuwe instructies. Als je echter een ChromeOS-apparaat met versie 69 of eerder hebt, kun je nog steeds de onderstaande instructies gebruiken.

Installatiehandleiding

Hoewel we een ChromeOS app hebben in de Google Play Store, zijn er nog enkele stappen nodig om jouw ChromeOS-apparaat in te stellen om altijd automatisch op te starten met deze afspeel-app.

Als er ooit een keer op het apparaat is ingelogd is, zul je het eerst moeten wissen (resetten) voordat je verder gaat. De onderstaande installatieprocedure zal anders niet werken.

Op een 'vers' ChromeOS-apparaat (waarop nog niemand ingelogd is) voer je de volgende stappen uit:

1. Sluit een toetsenbord en muis aan (of iets vergelijkbaars, zoals een toetsenbord met geïntegreerde touchpad) en zet het apparaat aan.
  2. Beantwoord de initiele vragen (taal-, landkeuze en toestenbordindeling) maar log niet in.
  3. Druk in het aanmeldscherm op Ctrl + Alt + K.
  4. Druk in het dialoogvenster Kioskmodus inschakelen op Inschakelen, en vervolgens OK.
  5. Log in op het apparaat met een Google-account (gebruik het Gast account niet); als je geen Google-account hebt, kun je gratis een Gmail account aanmaken.
  6. Open Google Chrome en type chrome://flags/#autoplay-policy in de adresbalk.
  7. Verander de Default instelling van de Autoplay policy naar No user gesture is required.
  8. Klik op de Relaunch now knop rechtsonder.
  9. In Google Chrome ga nu naar http://chrome.google.com/webstore.
  10. Vul in het veld Zoek in de linkerbovenhoek van het scherm Bizplay in en druk op Enter. Chrome Web Store Search
  11. Klik op de app met het blauwe Bizplay logo. Chrome Web Store Bizplay gevonden
  12. Klik op de knop Toevoegen aan Chrome en bevestig dat de app moet worden geïnstalleerd. Chrome Web Store installeer Bizplay
  13. Voer na de installatie in Google Chrome de tekst chrome://extensions in de adresbalk in.
  14. Vink het selectievakje Ontwikkelaarsmodus aan, in de bovenkant van het scherm. Extensions Developer Mode
  15. Ga naar de Bizplay app in de lijst en kopieer de tekst achter het ID: label door het met je muis te selecteren en met je rechtermuisknop te kiezen voor Kopiëren. Extensies kopieer id
  16. Klik op de Kiosk-applicaties beheren knop.
  17. Plak in het tekstvak Kiosk-app toevoegen de ID die u zojuist hebt gekopieerd door met de rechtermuisknop in het invoerveld te klikken en Plakken te kiezen.
  18. In de lijst met kiosk applicaties, kies bij de Bizplay app v Instellen om automatisch te starten. Stel Houd dit toestel nu in kioskmodus nog NIET in op dit moment, aangezien dit het ChromeOS-apparaat uitsluitend in de kioskmodus laat spelen. Zorg er eerst voor dat alles loopt zoals het moet. Als dat het geval is en het risico van ongewenste toegang tot het ChromeOS-apparaat moet worden tegengegaan, ga terug naar deze optie en vink het vakje aan.
  19. Om de weergave resolutie of oriëntatie instellingen te wijzigen:
    • Klik op de rechterbenedenhoek van het bureaublad en klik op de naam van het beeldscherm. Of klik op de rechterbenedenhoek van het bureaublad en klik op Instellingen en vervolgens Schermen...
    • Als het ChromeOS beeld niet goed is uitgelijnd op het beeldscherm, dan kun je dit corrigeren, door Aanpassen te kiezen onder de kop Tv-uitlijning en de instructies op het scherm te volgen. Verhoog of verlaag de schermgrootte met de cursortoetsen.
    • Om de resolutie te wijzigen, kies de juiste optie onder Resolutie. Opmerking: de correcte maximum / beste resolutie wordt doorgaans al ingesteld door ChromeOS zelf.
    • Om de oriëntatie van het scherm te wijzigen, selecteer de juiste optie onder Stand. Opmerking: De oriëntatie van het scherm verandert direct na het selecteren van een optie, waardoor verder instellen moeilijker kan worden.
  20. Start het apparaat opnieuw op.
  21. Als je opnieuw opstart, klik op Bevestig om de Bizplay ChromeOS App te starten elke keer dat het apparaat wordt gestart.
  22. Het toetsenbord en de muis kunnen nu verwijderd worden en het ChromeOS-apparaat is klaar voor permanent gebruik.

We raden aan om -indien mogelijk- gebruik te maken van een bedrade netwerkverbinding i.p.v. een draadloze netwerkverbinding.

Apparaatinstellingen Achteraf Wijzigen

Om een ​​van de instellingen te wijzigen nadat de installatieprocedure is voltooid:

1. Schakel het ChromeOS-apparaat uit
  2. Sluit een toetsenbord en een muis aan
  3. Zet het weer aan
  4. Het witte opstartscherm zal Druk op Ctrl + Alt + S om kiosk modus te verlaten tonen; Doe dit door tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Alt + S te drukken. Nu zie je het normale aanmeldscherm.
  5. Wijzig een van de instellingen.
  6. Herstart het ChromeOS-apparaat (waarbij je het toetsenbord en de muis verwijderd).

Wanneer je het selectievakje Houd dit toestel nu in kioskmodus hebt geselecteerd zoals hierboven beschreven, is onmogelijk om de Chromebox te onderbreken met Ctrl + Alt + S tijdens starten van de Bizplay-app. Je zal de Chromebox eerst moeten wissen (resetten) voordat je weer toegang kunt krijgen.

Verbeteren Van Het Afspelen Van Video's

Als video een belangrijk onderdeel is van een kanaal (de afspeelduur van video is 50% of meer) raden we aan om een deel van de SSD van het Chrome apparaat te gebruiken als cache. Dat betekend dat een deel van de SSD gebruitk zal worden om video's op te slaan waardoor het afspelen van video's beter zal verlopen. Doe het volgende deze cache aan te zetten:

1. Schakel het ChromeOS-apparaat uit.
  2. Sluit een toetsenbord en een muis aan.
  3. Zet het weer aan.
  4. OP het witte opstartscherm zie je de tekst Druk op Ctrl + Alt + S om kiosk modus te verlaten verschijnen. Doe dit door tegelijkertijd op de toetsen Ctrl + Alt + S te drukken. Nu zie je het normale aanmeldscherm.
  5. Log in op het apparaat.
  6. Open een "terminal" venster door op de toetsen Ctrl + Alt + T te drukken.
  7. In het terminal venster typ je: "swap enable 2048" (zonder de aanhalingstekens) en druk op de Enter toets
  8. Sluit het terminal venster en herstart het ChromeOS-apparaat (waarbij je het toetsenbord en de muis verwijderd).

Als het Chrome apparaat een SSD heeft dat groter is dan 16GB en je voornamelijk video afspeelt (meer dan 75% van de afspeelduur) kun je het getal 2048 vervangen door 4096 (dus je typt "swap enable 4096" in het terminal venster). Om de cache uit te schakelen volg je dezelfde procedure maar gebruik je "swap disable" in het terminal venster.